Artikel

Adakah Dengan Melabur Mampu Memberikan Pulangan Yang Banyak?

Bila bercerita tentang pelaburan dan saham, maka persoalan sinonim yang selalu terlintas di fikiran kita ialah "adakah pelaburan saham mampu memberikan pulangan yang banyak dan berapa keuntungan yang kita boleh dapat?"

Sebenarnya soalan tersebut memerlukan beberapa jawapan yang terperinci. InsyaAllah kami akan kongsikan kepada anda penulisan yang baik untuk dijadikan sebagai rujukan. Anda juga akan tahu di mana tahap dagangan anda dan situ juga anda akan menjumpai jawapan yang ditanyakan tadi.

Dalam sistem pelaburan saham terdapat 3 jenis kategori dagangan dan setiap dagangan mempunyai masa tempoh tertentu, maka di sini anda mampu merangcang bagaimana keuntungan yang anda perlukan. Antara tempoh masa yang biasa dilakukan oleh para pedagang dan pelabur ialah;


 • Jangka Masa Pendek
 • Jangka Masa Sederhana
 • Jangka Masa Panjang

Kenapa anda perlukan jangka masa tersendiri? Kerana dengan melalui kaedah jangka masa ini anda juga dapat merancang kemahiran pelaburan anda, sebelum anda memulakan pelaburan pastikan anda mengetahui bagaimana pelaburan itu berfungsi. Kita telah banyak mendengar kisah dan cerita orang yang melabur saham akhirnya melebur saham mereka, persoalan yang sepatutnya anda tanya "bagaimana perkara tersebut boleh berlaku?" tidak lain dan tidak bukan kerana setiap pelaburan mereka hanya menggunakan 'rasa-rasa' dan 'kejap lagi naik lah tu'. Oleh itu untuk menceburi bidang saham pastikan anda tahu apa itu Fundamental Analysis & Technical Analysis.

Jangka Masa Pendek

Pelaburan jangka pendek Ini adalah pelaburan dengan jangka masa pendek dari beberapa bulan hingga beberapa tahun. Anda merancang untuk menggunakan wang itu untuk perkara tertentu tidak lama lagi, misalnya, mewujudkan dana simpanan untuk perbelanjaan yang tidak terjangka. Ianya merangkumi seperti;

 • Deposit Bertempoh - alternatif simpanan untuk akaun anda. Deposit bertempoh mempunyai pulangan yang lebih tinggi dan risiko yang serupa. Walau bagaimanapun, ianya tidak mempunyai kecairan seperti itu. Anda boleh membayar yuran untuk pengeluaran awal. Anda boleh memilih had pelaburan dari 3 bulan hingga beberapa tahun.
 • Bil Perbendaharaan - ini adalah sekuriti kerajaan jangka pendek yang dikeluarkan dengan tempoh yang matang antara 3 bulan ke 1 tahun. Mereka sangat selamat dan oleh itu hasilnya juga rendah, kadang-kadang kita bercakap mengenai bil bebas risiko. Atas sebab ini, syarikat atau institusi yang kebanyakannya lebih besar melabur dalam perbendaharaan. Orang biasa boleh melabur di dalamnya melalui dana tetapi berhati-hati dengan pembayaran.
 • Nyatakan bon jangka pendek - dengan jangka masa 1 tahun ke atas. Pelaburan yang selamat dan menguntungkan ialah apabila kadar faedah untuk simpanan bertempoh dan juga akaun simpanan berubah dan menurun. Tetapi ini tidak berlaku hari ini.
 • Dana pasaran wang - kemungkinan untuk melabur di pasaran wang sebagai pelabur kecil dalam jangka pendek adalah tidak dijamin. Kerana anda tidak akan dapat keputusan yang dijamin, itu juga bergantung pada pergerakan kadar faedah.
 • Jangka masa pendek ini kebiasaanya digunakan oleh para pedagang saham, dalam jangka masa ini mereka banyak menumpu pada technical analysis iaitu mengkaji pada pembacaan graf turun naik saham syarikat tersebut melalui indikator yang dikuasai. Selalunya time frame yang digunakan oleh pedagang jangka masa pendek ialah;


  • 15 Minit
  • 30 Minit
  • 1 Jam
  • 4 Jam
  • 1 hari

  Kaedah penggunaan Time Frame harus dikuasai betul-betul, kerana bagi mereka yang tidak cekap mungkin mengalami kerugian. Kerana dalam tempoh jangka masa pendek ini macam-macam perkara boleh berlaku. Kebiasaan masa untuk jangka pendek ini ialah antara 1 Bulan - Setahun.


  Jangka Masa Sederhana

  Pelaburan dengan jangka masa sederhana ialah 2-6 tahun. Anda tahu bahawa anda akan memerlukan wang dalam beberapa tahun. Anda juga boleh memilih produk yang sesuai dengan waktu tempoh terhad tersebut.

 • Reksa Dana - Stok, Bon atau Campuran. Tawarannya pelbagai dan populariti dana kian meningkat. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai bayaran yang lebih tinggi daripada dana ETF, tetapi kebanyakannya dijamin dalam satu-satu negara tersebut. Untuk jangka masa jangka sederhana, pelabur tidak hanya memilih 100% saham, tetapi lebih bercampur, iaitu gabungan saham dan bon.
 • Bon - bon hasil tinggi kerajaan, korporat atau bon hasil tinggi yang lebih berisiko.
 • Penjimatan bangunan - kaedah penjimatan yang sangat popular pada masa lalu. Kini kembali meningkat sedikit.
 • Pinjaman P2P - Anda tahu tuntutan iklan: orang memberi pinjaman kepada orang. Syarikat sedemikian berkembang di pasaran dunia. Saya akan menyebut di sini seabgai Bondster, yang juga menawarkan pinjaman yang dicagarkan dengan harta iaitu tanah.
 • Jangka Masa Panjang

  Pelaburan dengan jangka masa panjang - 7 tahun atau lebih. Semasa bersara, untuk anak-anak belajar dan tujuan jangka panjang yang lain. Anda boleh mencapai pelaburan berikut:

  • Pendidikan - pendidikan berkualiti dan pelaburan modal insan adalah asasnya. Ini akan mengembangkan keperibadian anda dan dalam jangka masa panjang, ianya akan membawa faedah yang tidak dapat dibayar dengan wang. Saya tidak bermaksud hanya sekolah negeri, tetapi di atas semua pendidikan di luar sistem ini yang akan membuka dunia baru. Ia boleh melalui kursus, seminar, buku, dan sebagainya.
  • Saham - Dalam jangka pendek, stok berisiko. Dalam jangka masa panjang, berisiko tidak mempunyai stok. Ini adalah aset tradisional untuk pelaburan jangka panjang yang membawa hasil yang lebih tinggi dan turun naik yang lebih tinggi. Anda boleh melabur dalam indeks saham, yang mana pelabur menggandakan pasaran dan mempelbagaikannya secara pasif.
  • Bon - dana bon, bon khusus atau dana ETF dan pilihan lain.
  • Logam berharga - seperti perak, emas. Sama ada melalui dana ETF atau logam fizikal. Untuk logam fizikal, spread sedikit lebih tinggi (spread = perbezaan antara harga jual dan beli), jadi perlu mengharapkan had waktu yang lebih lama untuk mengatasi penyebaran sama sekali. Tahap pelaburan untuk logam mestilah 15 tahun atau lebih, sesuai untuk simpanan untuk kanak-kanak atau bagi orang di bawah 40 tahun untuk bersara dan untuk melindungi inflasi.
  • Harta tanah - pelaburan harta tanah baru-baru ini menjadi rebutan bukan hanya kerana kadar faedah yang rendah. Namun, pada masa ini, saya akan berhati-hati dalam membeli harta tanah kerana ia sangat mahal, dan kita berada dalam fasa pertumbuhan ekonomi yang kuat. Harta tanah bernilai dibeli terutamanya ketika ekonomi jatuh dan harga mereka jatuh. Ini adalah peluang untuk menghasilkan pendapatan pasif jangka panjang selama beberapa generasi. Ini termasuk tanah pertanian, tanah bangunan, flat, rumah atau garaj. Dan kemungkinan peluang untuk melabur dalam hartanah dari jumlah yang kecil ialah dengan jalan yang terbaik.
  • Pelaburan alternatif - Keperluan seharian pengguna seperti pakaian, makanan, permaidani dan semua perkara lain yang terlintas di fikiran.
  • Simpanan Pencen Tambahan - Sekiranya anda berumur sekitar 10 tahun sebelum bersara, simpanan pencen tambahan adalah kaedah yang sangat baik untuk menjana wang dalam jangka masa panjang.
  • Perniagaan sendiri - Sekiranya anda mempunyai idea perniagaan, anda boleh memulakan perniagaan dan memulakan perniagaan anda sendiri, tetapi dengan segala kemungkinan risiko.
  • PERHATIAN! setiap pelaburan pastikan mengikut konsep patuh shariah. Semoga kita kaya dunia dan akhirat.

   kita telah banyak mendengar kisah dan cerita orang yang melabur saham akhirnya melebur saham mereka